Poppenstijn.nl

Ontstaan en geschiedenis van "Poppenstijn"

Het zal rond 1958 zijn geweest toen de kiem werd gelegd voor de liefde voor mijn verzameling van oud- en antiek speelgoed, met name poppen en toebehoren.   Ik was destijds te logeren bij mijn oom en tante, die werkzaam waren als bedrijfsleiding op een grote boerderij in het Oldambt in Groningen. Ik mocht dan spelen bij de kinderen van “mevrouw”; de eigenaresse van de boerderij. Daar zag ik de mooiste poppen met porseleinen hoofdjes. Zoiets moois had ik nog nooit gezien.

  

Het bleef me altijd bij. Tot ik op een antiekbeurs kwam in Arnhem jaren ’70. Toen zag ik ze weer. Ik had er graag één gekocht, maar ze waren erg duur. Ik besloot toen om te sparen net zo lang dat ik er ook één kon kopen. Dat gebeurde en van het één kwam het ander. Ik bouwde een grote verzameling op van poppen groot en klein, poppenhuizen, een  grote keuken, poppenwagentjes enz. Het moest allemaal worden ondergebracht in de huiskamer. Velen zullen dat herkennen. Het kwam zover, dat ook bij mijn moeder het een en ander werd opgeslagen.

In 1993 werd ik gevraagd door de leiding van de bibliotheek in Alphen aan den Rijn, waar ik toen woonde (1978-1999) om een expositie in de bibliotheek in te richten van mijn collectie. Omdat ik in de gemeenteraad zat  en als zodanig in het bestuur van de bibliotheek, werd het bekend dat ik verzamelde. Men had nog nooit zoiets tentoongesteld. Toen na een week opbouwen alles er stond (ik had echt alles uit de kast gehaald om het op te leuken”) was de beer los. Er was een enorme belangstelling en met name vanuit de pers kreeg ik grote stukken, interviews en foto’s in de plaatselijke en regionale kranten. Ook kwamen verscheidene mensen iets aanbieden;  serviesjes, zilveren lepeltjes, een pop en weet ik wat nog meer. In diezelfde periode had ik ook een vraag gehad van het Verzamelmuseum in Veendam om daar te exposeren. En zo gebeurde. De hele verzameling werd overgebracht naar Veendam en daar is het gebleven tot mei 2005, toen het museum helaas werd gesloten.. Tussendoor had ik nog een expositie (spullen genoeg) in de Punt en in het Martini Ziekenhuis in Groningen voor de duur van 1 jaar.

  

In november 2004 kwam er een grote verandering in mijn leven. Ik kwam  na 40 jaar werken door een reorganisatie zonder werk en werd in dezelfde maand getroffen door een ernstige ziekte. Na een aantal operaties en behandelingen had ik weer voldoende kracht en moed om naar de toekomst te kijken. Gezien mijn leeftijd heb ik weinig zicht op een nieuwe baan en zo zag ik mijn kans schoon. Toen bleek dat er een winkelpand in Norg beschikbaar kwam in mei 2005 kon ik de stille wens om een eigen winkel te hebben, eindelijk vervullen. Soms loopt het heel anders in je leven als dat je verwacht! In de winkelruimte was ook ruimte om een kleine expositie in te richten van mijn eigen verzameling. Er bleef echter nog veel over voor verkoop en zo kon ik de winkel meteen inrichten. (Het resultaat van jarenlange bezoeken aan rommel- en vlooienmarkten)

Op 4 juni 2005 ging de winkel open onder de naam “Verzamelwinkel & Expositie “Poppenstijn”. De naam heb ik bedacht door mijn liefhebberij voor poppen en mijn doopnaam Stijntje” aan elkaar te koppelen. Van het een kwam weer het ander. Klanten bieden spullen ter verkoop aan en nu heb ik een grote uitgebreide collectie van allerlei verzamelobjecten, poppen (zeer klein tot groot) poppenhuismeubels en toebehoren, diverse miniaturen, mooie kleden (zéér klein tot groot), poppenkleding, blikken speelgoed, curiosa, sieraden, poederdozen en zelfs gebruikte bruidskleding.  Teveel om op te noemen.

Eind 2023 is de winkel gesloten. Ik concentreer me nu op de reparatie en restauratie van poppen. U kunt daarover verder lezen op deze website. Vele verzamelaars hebben hun weg al gevonden naar “Poppenstijn” U bent ook van harte welkom! De koffie en thee staan voor u klaar! Tot ziens bij "Poppenstijn" !

Stinet Luth